Има ли мястото подобно събитие  - мненията се изстреляха в

...
Има ли мястото подобно събитие  - мненията се изстреляха в
Коментари Харесай

Прасетата пред Община Пловдив - Ути: Това е част от културата ни!, Веган: Коледа не е само ядене и пиене

Има ли мястото сходно събитие  - мненията се изстреляха в двата полюса
``
реклама

Трябва ли да се разфасоват две свине в центъра на Пловдив точно на Коледа? Поканата на кмета Иван Тотев към общинските съветници и пловдивчани за любопитното събитие, предстоящо, раздели хората на две.  От едната страна застанаха пловдивчани, които считат, че това са си типично български традиции и няма нищо нередено в тях. От друга обаче застанаха ревностните съперници на разфасоването на цели животни на пъпа на Пловдив.  Според тях това е варварщина и не дава отговор на реномето на Пловдив, който след седмици ще одобри щафетата на Европейска столица на културата.



фото: trafficnews.bg

Коментарите на хората може да видите в линка:

Ето какво споделиха Ути Бъчваров, който ще е водещият на шоуто на 26 декември, веганът Миглена Божикова и от съдружие „ Хайдути ”.

„ Леко съм тъжен от отрицателните мнения на едно сходно събитие,  защото демонстрира, че хората, живеещите в огромните градове са не запомнили своето минало. За страдание, без да желая да ги съпоставям двете неща, в Белгия фразите „ Коледен базар и събитие ”  са извадени от приложимост и ги назовават „ Зимни празници ”, тъй като хората, които не изповядват християнството, щели да са натъжени, че идват Коледни празници.

На Коледа,  от хилядолетия и то предхристиянските интервали, такива ритуали са се случвали. Нито ще се колят свине, нито ще се вършат живи кочини. Става дума за един същински коледен бит, който към момента се прави във всички огромни градове, изключително по зимни курорти и места, по които се събират доста туристи. Нека не забравяме, че хората от огромните градове, отдавана не са ходили на село и са не запомнили, че една от огромните атракции, за които хората даже заплащат пари е този обред – типично Коледен. Ние го вършим в точното време, на вярното място. 

Това е част от културата, и по никакъв метод, като човек, който е приключил такива науки, не считам, че това е в прорез с етикета „ Културна столица на Европа ”.  Културата е това в верните дни, да почитаме традициите си. В случая на Коледа се яде свинско и се пие вино. Когато това е направено по цивилизования метод, няма нищо неправилно. Не забравяйте, че част от младото потомство – в никакъв случай не е виждало цяло прасе. Смятам, че на хората ще им е любопитно, по какъв начин от едно прасе в границите на два часа ще се получи една дълга и вкусна пловдивска наденица с присъщите червени подправки, ще се лее вино и всички ще бъдат щастливи. Нека не търсим под вола теле. Ние сме българи и това е част от нашата история. Това, че някой са не запомнили, че преди  N на брой години и няколко генерации са пристигнали от село- това e проблем на тяхното развиване. Каня даже и веганите, да дойдат да пият вино ”, съобщи Ути Бъчваров.

„ Ние твърдо поддържаме хилядолетните традиции и тези прояви, които целят да срещнат младото потомство с изконните български обичаи ”, обявиха от съдружие „ Хайдути ”.

Тони Симдчиева, която е ръководител на Занаятчийската камара съобщи, че към момента не е осведомена с плана и чака да дни да има повече информация. Припомняме, че кметът сподели, че занаятчиите ще имат там щандове, на които ще се прави типични коледен самун.

" Смятаме концепцията за неуместна. Според нас традицията не е такава - преди Коледните традиции са били свързани с повече нематериалност и рядко, и то не ритуално и показно, са се изпълнявали и такива действия. Положението в този момент бих определила по този начин - дано има самун и зрелища, шоу да има. Това състояние е навсякъде - такива неща не се сътворяват от един човек, от една телевизия или от една институция - това ни заобикаля отвред. За нас, съставлява промиване на съзнанието на хората, само че всеки си има решето и ще схване съгласно него. На някой това няма да му хареса и ще го отврати, на други ще им хареса. Сряда и четвъртък има Коледен фермерски пазар в Пловдив, който също съблюдава традицията - ще има прелестни коледни неща, само че освен хранителни. Ще се майсторят разнообразни неща, хората ще бъдат облечени в обичайни дрехи, ще има разнообразни осъществявания. Всичко това спада към традициите - те не са единствено яденето и пиенето, нито в показното ликвидиране или в проявлението на кървави неща - това в никакъв случай не е било наша традиция. Но щом в този момент по този начин се счита и се предлага на обществеността, зависи от хората по какъв начин ще го възприемат.

Очаквам, че една огромна част ще го одобри с наслада и с позитивна реакция, само че ще има най-малко една трета - и огромни, и дребни, които ще са задоволително рационални и вътрешно в сърцето си резистентни, с цел да схванат, че това не е належащо и е по-скоро неприятно, в сравнение с нещо, което да ни достави наслаждение. Никой не обича, когато на село се коли прасе, всички вървят и се крият. Обаче тук в този момент ритуално може и на някой да му хареса - това е огромно несъгласие, което битува и вътре в съзнанието на хората.

Като че ли това е болест на нашето време, дори зараза, тъй като обзема всички браншове от живота ", сподели зам.-председателят на Българско вегетарианско общество Миглена Божикова.

 

Трафик Нюз

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР